Skötsel av lammskinnVädra och skaka skinnet då och då så håller det sig fräsch eftersom ullen till viss del är självrengörande. Mindre fläckar tas enklast bort för hand med hjälp av vatten och milt rengöringsmedel t ex olivoljetvål.

Med rätt skötsel är lammskinnet en god investering eftersom det håller i många år. De är lätta att sköta och tål att tvättas regelbundet. Tvätta dock endast när det behövs eftersom varje tvätt torkar ur skinnet något.

Många skinn kan även tvättas i maskin (eller för hand): ullprogram 30 grader. Använd ett milt schampo med ph 3,5-5,5. Torka skinnet hängande eller liggande på galler - sträck lätt. Observera dock att alla skinn inte är tvättbara så kontrollera det först så att du inte förstör skinnet.

Beredning av skinnDet finns flera alternativ när man bereder ett skinn. Hos bl a Tranås Skinnberedning och Donnia Skinn i Tranås erbjuds t ex päls-, pläd- och mattberedda skinn. Det som skiljer är längden på ullen samt att ett oklippt skinn inte är tvättbart.

Runt 1990 togs det första tvättbara lammskinnet fram och för att få en så bra och ren produkt som möjligt samarbetade berederiet med läkare och allergologer samt med Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) i Stockholm och Textilforskningsinstitutet (TEFO) i Göteborg. Resultatet blev ett mjukt och smidigt skinn som var både lättskött och tvättbart samt kunde rekommenderas som s.k. babyskinn.