UllUll har stor uppsugningsförmåga och när ett material tar upp vatten bildas värme. Därför värmer ull även när den är fuktig. Vet alla som haft ullsockar och väldigt praktiskt när man har barn som gärna leker i vattenpölar och snöhögar. Ull kan suga till sig ca 40% av sin egen vikt, innan den känns våt. Det beror på att luftrummen i ullfibren inte fylls av vätskan, utan det blir istället en kemisk reaktion där vätskan är med på att bilda värme. Förr i tiden doppade fiskarna sina ullvantar i vatten, för att de skulle värma bättre. Bomulll suger till sig 3-6% vätska innan tyget blir kallt och förlorar isoleringsförmågan

Ull tar upp kroppens fuktighet i form av ånga. Vattendroppar däremot rinner bara av så länge ullfettet i fibrerna är intakt. Obehandlad ull kan därför skydda mot regn, och den är perfekt till ullblöjbyxor. Den behåller vätskan inne i byxan, samtidigt som den fortfarande är luftig. Ullen är svår att antända i motsats till bomull och de flesta syntetfibrer dvs mer brandsäker.

Ullens fiber är krusig och bildar en luftspalt vilket gör att ett ullplagg värmer bra eftersom luften isolerar värmen. Klär man sig dessutom efter lager-på-lager-principen blir det fler luftlager som hjälper till att hålla värmen. Perfekt en kall vinterdag. Ullens fibrer är dessutom töjbara vilket ger hållbara och slittåliga tyger utan att tappa formen och den skrynklar heller inte. Här i Sverige är ull från får vanligast (ofta merinofår) men man kan få ull även från getter, kameler och lamadjur.

Ullfibrer är uppbyggt av proteiner precis som vårt hår eller vår hud. Proteinerna tar hand om t ex svett och urin och dessa reagerar med ullens innehåll av lanolin (ullfett) och bildar såpa. Såpa i sin tur är verksamt mot bakterier. Dessutom tränger inte avföringen in i ullfibrer lika lätt som i t ex bomull. Därför blir ullen ren vid 30 graders tvätt där bomull måste ha en högre tvätttemperatur. Ull är inte heller statiskt ooh den suger alltså inte till sig dammpartiklar som många syntetfibrer gör. Ullen är som sagt en proteinfiber och känslig för temperaturväxlingar vilket är positivt när man tovar men inte när man tvättar. Kontrollera tvättinstruktionen noga på t ex tröjor, underställ eller lammfäll när du ska tvätta. Tova är kul och ullen är fantastiskt formbar enbart med hjälp av värme och vatten så prova gärna att tova med såpa och vatten eller varför inte torrtovning med nål.

Bergens Ull